Erou cazut la datorie – Bradul de Craciun

Bradul de Craciun este elementul central, la piece du rezistance a acestei sarbatori. Impodobirea bradului este o datina straveche, care, printre alte semnificatii crestine, reprezinta si un moment deosebit consumat in sanul familiei, un prilej bun de a darui, de a-ti gasi linistea sufleteasca si pacea.

Fiecarui roman incepe sa ii creasca in suflet dorinta de a cumpara si de a “face bradul” in apropierea Craciunului. Stie sau simte ca doar daca va avea un brad de Craciun, va fi implinit sufleteste, va avea parte de aceasta sarbatoare, asa cum se cuvine. Este un fel de confirmare sociala publica ca “si noi avem parte de Craciun”.

Insa, cred ca uitam un singurul lucru  – si ma includ si pe mine aici deoarece ani la randul am impodobit cu ai mei tot un brad viu –  bradul si impodobirea lui nu sunt decat un simbol. Ca avem un brad verde, viu sau un brad verde artificial, nu schimba cu nimic acest simbol. Nu il face mai putin important. Nu modifica, schimba, altereaza cu nimic veselia deschiderii cadourilor in dimineata de Craciun, nu schimba gustul bucatelor de pe masa. Sclipirea din ochii copiilor la vederea bradului stralucitor sau la aflarea vestii ca “a venit mosu’”, este aceeasi.

“Nevoia” aceasta de a avea un brad verde, viu nu este cu adevarat o nevoie. Este un capriciu. Mare. Si scump. Si la propriu si la figurat. Un brad costa destul de mult raportandu-ne la un salariu minim pe econimie, insa ne costa foarte mult si ca podoaba a naturii.

Se fac defrisari in masa, iresponsabile si fara rost, de bisnitari fara cultura si educatie si mai ales, fara limite. Se taie brazi cu nemiluita de parca suntem proprietari ai naturii si avem acest drept. Dar, stau si ma intreb, ce se intampla cu acesti brazi, dupa ce si-au servit umili tara? Mor, asta fac! Se usuca si mor in casele noastre, insa nu se aud onorurile acestor inmormantari. Il taram la ghena, deranjati de faptul ca ne lasa ace prin toata casa, si aia e!

photo (3) Cropped

( N.r. : pietonalul mall-ului Baneasa Shopping City)

Dar cu brazii pe care nu ii cumpara nimeni, ce se intampla? Mor in front, de asemenea! Sunt abandonati in piete, de catre comerciantii, care, cu o zi inainte cereau marea cu sarea pe ei.

Si atunci, zic, chiar nu putem sa ne lipsim de acest obicei? De acest capriciu? Eu cred ca se poate! Ne costa prea mult un lucru minor. Exista solutii si alternative. Putem cumpara un brad in ghiveci. Il putem impodobi ani la randul si dupa aceea il putem planta. Nu e nevoie sa ne omoram eroii. Ii putem “decora” in continuare, in gradina noastra, pentru foarte multi ani.

Si daca tot nu suntem convinsi de acest lucru, macar sa il dam la reciclat. Sau macar sa ii gasim o intrebuintare post-mortem:

  • Foloseste ramurile bradului pentru a proteja unele din plantele din gradina. Aseaza pur si simplu ramurile peste rasaduri sau peste locul pe care il vrei protejat de ger sau inghet.
  • Aduna acele de brad sau de pin si pune-le la macerat in alcool. O sa ai o buna solutie cu efect desinfectat si deodorant natural.
  • Usuca acele de brad si fa ceai cu ele. Este foarte parfumat si eficient in gripe si raceli.
  • Foloseste bradul pentru a face ceva in casa din lemnul lui. Fie bricolezi tu ceva, fie apelezi la un tamplar.

(Sursa : www.casa-gradina.ro)

Si daca nici astea nu sunt ok, macar sa il punem pe foc! Macar atat! Orice, numa’ sa nu il aruncam pe strada sau la ghena, ca si cand nu ar avea nicio valoare. Doar zic!

Si cu toate acestea in gand, fac promisiunea publica, ca anul care vine, sa demarez o campanie pentru descurajarea consumului de brazi vii care nu stau intr-un ghiveci. Indiferent cat de mica va fi campania mea, daca la final stiu ca am influentat 10 persoane, voi fi fericita! Cine mai e cu mine?