Despre un virus nemilos-HPV

Săptămâna 20 ianuarie – 26 ianuarie a fost Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

O sa ziceti, “Si tu incepi cu asta? Ma lasi in pace? Pe mine oricum nu ma afecteaza!” sau “Eu sunt barbat, pe mine nu ma vizeaza!”. Gresit! Ne vizeaza pe toti, pe noi toti, pentru ca este la fel de real pentru barbati, cat este pentru femei, pentru mame, copii sau bunici.

De ce am ales sa vorbesc despre virusul HPV? Pentru ca zilele trecute citeam pe bloguri despre aceasta afectiune si mi-a adus aminte cat de importanta este informarea. Eu stiam dinainte sa citesc ce este acest virus, cum se manifesta, cum se transmite si ce implicatii sociale, fizice si psihice are. Stiu exact despre ce vorbesc si vreau  sa dau o mana de ajutor acestei campanii de awareness, atat de importanta, la care ar trebui sa ciulim cu totii urechile, deoarece acest virus afecteaza pana la 80% dintre femei. Ar putea fi mama ta, pritena ta, iubita, sora, fetita ta, cat si barbatii din viata ta – virusul afecteaza si sexul masculin, insa nu la fel! Ai putea fi chiar tu!

Stiu cat de mult iti poate schimba viata (pe toate planurile, in special din punct de vedere sexual) o astfel de afectiune, stiu cum e si despre ce e vorba mai bine decat cineva care n-a luat contact cu subiectul. Nu este o stire usor de digerat, nici de acceptat … nu stii ce sa faci cu informatia asta, nu stii ce sa faci in general si unde sa te duci, pe unde s-o apuci si cum sa ajuti, mai ales daca persoana vizata este o persoana importanta din viata ta. Simti ca iti este luat covorul de sub picioare  si ca pici in gol, la nesfarsit. Esti neputincios, legat de maini si nu stii ce sa faci.. Primul pas este sa te informezi! Bine, bine de tot, din toate sursele posibile (doctori, internet, etc) pentru a sti ce-i de facut si pentru a informa la randul tau alte perosoane din viata ta!

Daca nu esti foarte bine informat, nu ai un psihic tare si lucid si o doza tripla de optimism, poti sa clachezi daca faci urmatorul silogism in necunostinta de cauza :

HPV este responsabil de marea majoritatea a deceselor cauzate de cancerul de col uterin in randul femeilor. Eu am HPV, deci si eu am sa m… Nu! Nimic mai gresit! Daca ne informam bine, vom afla ca exista si vesti bune. Sa le luam pe rand :

Ce este HPVul?

HPV, sau Virusul Papilloma Uman, este un virus din familia papiloma care afectează pielea umană și membranele umede, cum ar fi gâtul, gura, picioarele, degetele, unghiile, anusul și colul uterin.
Exista  peste 100 de tulpini cunoscute până în prezent din care 40 pot afecta zona genitală a femeilor și bărbaților. Unele au grad inalt de risc, deci pot modifica celulele, iar unele au risc scazut. Din cele 40 de tulpini, cele denumite 16 și 18 sunt responsabile pentru aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de col uterin. Tulinile cu risc scazut cauzeaza simptome fizice evidente in zonele afectate: apar niste condiloame (excrescente de piele).

Vesti proaste – sau, sa le zicem, Facts

 • Infecția cu HPV (Virusul Papilloma Uman) este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală
 • Riscul de expunere cu virusul HPV pe parcursul vieţii este estimat la 70-80%
 • Până la vârsta de 50 de ani, 80% dintre femei trec prin infecţia cu HPV
 • La 60 de luni de la primul contact sexual, aproximativ 60-67% dintre adolescente au infecţie HPV
 • Infecţia cu HPV este cauza directă a cancerului de col uterin
 • 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, de 4 ori mai multe femei decat media pe Europa
 • 40 000 de femei au diagnosticat de cancer de col uterin, de 3 ori mai multe femei decat media pe Europa
 • Anual, apar 3000 de cazuri noi ( de 16 ori mai mult decat media pe Europa)
 • Tulpinile 6 și 11 sunt responsabile pentru 90% dintre cazurile de condiloame genitale
 • Tipurile de tulpini nu se exclude intre ele; adica poti avea si doar tulpini cu risc scazur, si doar tulpini cu risc inalt sau ambele
 • Este o infectie cu transmitere sexuala (prin TOATE tipurile de sex)
 • Testul Babes-Papanicolau nu iti arata 100% ca ai acest virus sau nu; el iti confirma doar ca exista modificari la nivel celular. Pentru a afla un raspuns sigur este nevoie de alt test, specializat, in care afli si ce tulpini ai contractat. Testul costa intre 300-500 lei, in functie de clinica.
 • Acest test  (screening HPV) trebuie efectuat de 2 ori de an pentru a urmari evolutia; il pot face atat femeile, cat si barbatii
 • Vaccinul impotriva virusului costa intre 500-700 lei/doza. Este nevoie de 3 doze, administrate la intervale mari de timp, peste 6 luni
 • Infectia poate fi inactiva (latenta) ani de zile inainte de a fi depistata. De fapt, 85% din infectiile cu HPV sunt detectate in perioade de monogamie sau abstinenta. Nu uita, oricine poate avea o infectie cu HPV. Acest lucru nu reprezinta o reflectie a ta, a partenerului sau a stilului tau de viata.
 • Daca ai fost victima acestui virus, este de datoria morala a fiecaruia dintre noi sa isi informeze toti viitori parteneri despre acest lucru

Vesti bune

 • Daca ai HPV, nu inseamna ca ai cancer sau ca este obligatoriu sa faci
 •  Sistemul imunitar este in stare sa combata acest virus; cu ajutorul unui sistem imunitar forte, virusul poate disparea in 2-3 ani
 • Se poate preveni : exista vaccin pentru acest virus. Fetitele intre  11-14 ani il pot face gratuit.

a)prevenție primară: Vaccinarea impotriva HPV recomandată femeilor între 9 și 45 de ani.

b)prevenție secundară: Testul de screening Babes-Papanicolau pentru depistarea precoce a anumitor leziuni precanceroase şi pentru menţinerea sub control a unei posibile infecţii.

c) folosirea prezervativului ca mijloc de protectie: Desi pot fi utile, ele nu previn infectia cu HPV, deoarece virusul se poate afla pe pielea care nu este acoperita de prezervativ. Virusul se transmite prin contact direct la nivelul pielii si transmiterea se poate face inainte de punerea prezervativului.

 • In cazul in care ai doar tulpini cu risc scazut, doctorul ginecolog iti poate prescrie o crema care te ajuta sa scapi de condiloame; testul trebiuie repetat pana la disparitia virusului.

Sa tragem cateva concluzii :

 • Exista un virus foarte, foarte nemilos, de care multa lume nu stie? Exista! Si face 6 victime pe zi in randul femeilor.
 • Exista metode de prevenire? Exista : vaccinarea (la persoanele sanatoase), cat si testul Babes Papanicolau (+ test detaliat, daca este cazul)
 • Vom merge mai des la control, de acum? Vom merge!
 • Vom vorbi cu persoanele dragi din viata noastra despre acest virus, cat si despre metodele de prevenire? Vom vorbi!

Stiu ca astazi par doar vorbe aruncate pe niste siteuri si bloguri care parca vorbesc despre o gripa porcina sau aviara, insa maine ar putea deveni realitatea ta sau a unei persoane foarte dragi tie … nu lasa propria judecata, de genul “mie nu mi se poate intampla asta”, sa iti intunece viitorul!

Surse : www.bloguluiotrava.ro, www.mamicaurbana.ro, www.totuldesprehpv.ro

Sursa foto :https://www.facebook.com/CervicalCancerPreventionRomania

About Andreea Baudici

I help Millennials overcome their fears, unlock their true potential and achieve their life and career goals through self-awareness, emotional intelligence and coaching techniques [See 'What is coaching' section for further details]. As a Millennial myself I fully understand and empathize with all the changes in our society that were not there 20y ago: fast paced environment, technology, social pressure and high expectations which today leads to anxiety and general overwhelm. If you ever feel stuck, confused, demotivated or you just want to better understand yourself and improve your life quality don't hesitate to write me and we'll figure it out from there. We are all different and that is what makes as unique.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.