Conchita Wurst – 10 motive pentru care femeia cu barba a cucerit Europa

Aseara, s-a difuzat o noua editie a concursului international Eurovision 2014. Nimic extraordinar pana aici. Ce este cu adevarat extraordinar este ca trofeul a fost obtinut de un travestit, pe nume Conchita Wurst. Si o felicit pentru asta! O felicit pentru ca a avut curaj sa isi urmeze visul, sa concureze, sa tina piept tuturor intrebarilor homofobe pe care le-a primit. Si a facut toate acestea cu stil si eleganta!

Acest rezultat a creat o multime de reactii puternice pe internet (si nu, numai) atat inainte, dar mai ales dupa finalul concursului. Inainte de concurs, Belarus, Ucraina si Rusia amenintau ca o vor cenzura daca va fi acceptata in finala. In Rusia, se pare ca acest lucru chiar s-a intamplat, ecranul de la TV a fost negru cand a urcat ea pe scena. Austria, tara mama, a denumit-o “Regina Austriei”, iar crainica care a anuntat punctajul tarii, a purtat o barba in semn in solidaritate. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca, Europa de Vest are o viziune si mentalitate complet diferita de cea a noastra, iar libertatea de exprimare si democratie are cu totul alt sens pentru ei.

Mai jos, am facut o selectie cu cele mai “relevante” dintre reactii:

1. Keep calm and grow a beard.

barba

 

2. Conchita in LegoLand

lego conchita

3. Normalitatea in randul printeselor.

desene animate

4. Am gasit reteta succesului la Eurovision: un transsexual cu barba.

conchita wanabe

5. In comunitatea Gay, sigur exista acum unii care se inchina la Conchita.

conchita Iisus

6. “You turn into a right diva when you’re hungry!”

snickers conchita

6. “The wiener will take it all?”

7. Si multe altele.

Unele dintre ele sunt chiar funny si cred ca si ea a ras la ele. Si eu am sustinut-o, tot pentru ea am votat si eu. Si poate ca nu am votat in totalitate melodia – poate erau altele mai bune – poate am votat cu ea si pentru curajul de care a avut nevoie sa iasa pe scena si sa se lase ridiculizata, judecata si huiduita de toti. Insa, nu a fost asa: oamenii au empatizat cu ea si au inteles mesajul pe care a vrut sa il transmita.

1o motive pentru care Conchita Wurst a castigat Eurovision 2014

1. a participat la un concurs tip “Romanii au talent” in 2011, deci in Austria avea ceva notorietate.

2. nu a avut cea mai buna voce din concurs, dar are o voce buna intr-o piesa cu mesaj puternic. Daca era doar un travestit fara prea mare talent nu era ales ca reprezentant al Austriei.

3. in toate interviurile oferite, a raspuns exemplar in relatia cu presa si a stiut sa managerieze toate intrebarile incomode

4. arata foarte bine. In comparatie cu alti travestiti, trasaturile “lui” sunt feminine si nu arata ca un barbat inghesuit in haine de dama.

5.  concurentii din Eurovision si-au aratat simpatia si sustinerea fata de ea pe durata concursului

6.  prezentatoarea de la Eurovision i-a propus sa realizeze un album impreuna, in cadrul semi-finalei

7. nu a fost un simplu concurent, ci a fost exponentul unei intregi minoritati din toata lumea

8. a reusit sa transmita modestie si emotie, iar lumea a putut empatiza cu “situatia” comunitatii de gay

9.  ma asteptam la orice, dar sa primeasca atatea puncte de la Israel -Israel, people!Comme on!- nu ma asteptam!

10. si nu in ultimul rand, a avut barba. Tot fuzz-ul lui s-a tinut in jurul barbii, element care l-a ajutat sa primeasca o mare expunere media. Daca era doar un concurent gay, fara barba si fara rochie, ocupa un loc la finalul clasamentului, cu siguranta.

Cred ca barba a fost o alegere constienta si asumata, cu un rol important in strategia de marketing. Poate ca la inceput, cand si-a facut debutul pe scena din Austria, in 2011, nu a realizat ca va crea atat impact acest lucru, si ulterior a decis sa o pastreze.

This night is dedicated to everyone who believes in a future of peace and freedom. You know who you are. We are unity. And we are unstoppable.

Marketing sau ne-markenting, Conchita a reusit sa emotioneze o Europa intreaga si a reusit sa isi faca mesajul auzit.

Majoritatea dintre noi, nu pot tine o prezentare PPT in fata clientului, insa ea a ales sa se lase expusa si judecata in fata a milioane de europeni, iar pentru asta, a primit si votul meu!