Despre link building – metoda Private Blog Network 2.0

Tocmai am terminat de citit articolul de pe Olivian.ro despre Crearea de bloguri interconectate ca metoda de linkbilding pentru siteul tau si mi-am adus aminte de o discutie pe care am avut-o cu ceva timp in urma pe acelasi subiect, despre o schema de linkbuilding, insa putin mai complexa, cu mai multe date ale problemei, care pare a avea mai multe sanse de reusita decat metoda PBN (Private Blog Network) traditionala.

I. Metoda Linkbuilding prin bloguri interconectate a.k.a. “Metoda Private blog network presupune urmatoarele:

1. ai un site pentru care vrei sa faci linkbuilding

2. creezi ceva siteuri satelit (vreo 10) din aceeasi nisa/categorie (relevante pentru siteul tau) si le umpli cu continut

3. toate cele 10 isi trimit linkuri reciproc si toate linkuiesc catre siteul tau

Astfel, ai putea trimite din autoritatea lor catre siteul tau. Insa, aceasta practica nu pare a mai fi de actualitate, avand in vedere ca google a evoluat foarte mult si s-ar putea ca, la un moment dat, sa se “prinda” ca si tu o folosesti –  desi, google Ro nu este la fel de “atent” ca google.com si unele metode grey-black hat ar putea inca functina in Ro, la un moment dat, algoritmii pentru Ro se vor alinia cu cei din .com. In plus, cele 10 siteuri noi (fie ele chiar si mai nisate si mai bune, dpdv continut) nu vor avea o autoritate asa mare, fiind la randul lor create de putin timp.

Din cate observ, problemele cu aceasta practica, apar la autoritatea trimisa de cele 10 siteuri satelit si un alt dezavantaj major – penalizarea google a acestei practici. Daca am schimba cateva date ale schemei, poate ar avea mai mult succes aceasta metoda.

II. Metoda “Private Blog Network 2.0” presupune adaugarea unui element nou in ecuatie:

Elemente:

1.  Siteul A – siteul nostru, pe care vrem sa il rankam

2. Site secundar B, mai bun si mai nisat, cu continut relevant pentru domeniul/categoria siteului A.

3. Retea de 10 bloguri satelit – Atentie! – pentru siteul B.

Cum functioneaza metoda “Private Blog Network 2.0”?

Penalizarea google ar putea disparea daca creezi o retea de bloguri care nu sunt conectate intre ele, iar fiecare trimite link catre siteul secundar B; Pentru a evita eticheta de “Private blog network” pe care google ar putea-o penaliza, blogurile nu isi dau linkuri intre ele.

– toate cele 10 bloguri satelit ale siteului B, cat si siteul B ar trebui sa aiba IPuri diferite pentru a trece si mai “neobservate” de catre google.

– doar siteul B trimite link catre siteul A.

– toate siteurile au continut relevant, de calitate si sunt updatate regulat – pentru a preveni penalizarea trimisa de google pentru “thin content” with little or “no added value”. Multe siteuri din .com care au incercat Private blog network au fost penalizate de google, iar webmasterii lor au primit un “Manual actions” care ii avertiza ca au fost demascati. – scrie SearchEngineLand.com.

Autoritate: pentru a trimite autoritate relevanta catre siteul mama A, blogurile satelit, cat si siteul B ar trebui sa aiba la randul lor autoritate. Cum obtii acest lucru? Cauti si cumperi domenii expirate, dar relevante pentru nisa ta. Istoricul linkurilor se pastreaza chiar daca domeniul are alt proprietar. Bineinteles, trebuie analizate aceste linkuri din trecut, ancorele lui, ce domenii trimit catre ele, penalizari avute, etc.

Private Blog Network 2.0 Scheme (1)

Cam aceasta ar fi noua schema de PBN pe care am aflat-o recent. Ea cred ca functioneaza si mai eficient pentru cei care fac bani cu siteul A, adica un site de afiliere sau un micro-site cu doar 1 produs de vanzare. Aceasta metoda, nu cred ca renteaza pentru un blog personal care nu a fost special creat pentru a face bani. Efortul de sustinere este intr-adevar mare si time-consuming. Pentru linkbuilding, in acest caz, m-as concentra pe parteneriate cu alte siteuri, guest posts, campanii pe social media [virale, poate :)] si continut de calitate pentru cititorii mei, care sa il faca irezistibil de shareuit  🙂

Voi ce parere aveti despre aceasta metoda, relativ noua, de linkbuilding? Ar functiona mai bine decat un PBN normal?

Unii specialisti spun ca nici aceasta noua metoda nu ar fi foarte sigura, pentru ca desi ai continut relevant si blogurile au IPuri diferite si nu sunt conectate intre ele, pui acelasi cod de analytics pe ele sau folosesti Chrome si esti logat mereu de pe acelasi IP si acelasi user. Pentru a folosi metoda PBN, indiferent in ce varianta sau metoda, ar fi bine sa avem in vedere toate aceste variabile deoarece aceasta metoda se incadreaza in categoria metodelor Grey-Black Hat, iar o penalizare de la google ar insemna “dauna totala” in rezultatele din SERP pentru money site A sau, in cel mai bun caz, o recuperare partiala.

 

 

Sursa featured photo

 

About Andreea Baudici

I help Millennials overcome their fears, unlock their true potential and achieve their life and career goals through self-awareness, emotional intelligence and coaching techniques [See 'What is coaching' section for further details]. As a Millennial myself I fully understand and empathize with all the changes in our society that were not there 20y ago: fast paced environment, technology, social pressure and high expectations which today leads to anxiety and general overwhelm. If you ever feel stuck, confused, demotivated or you just want to better understand yourself and improve your life quality don't hesitate to write me and we'll figure it out from there. We are all different and that is what makes as unique.

3 Comments

 1. Opinia mea e că o problemă în ce zici mai sus este premisa următoare – “dacă faci un blog, Google îl vede OK, dacă mai pui și niște content pe el, deja are o autoritate”.

  Tu zici că faci 10 bloguri mici-mititele, pui niște content, au ceva autoritate, și de aici încolo faci o schemă logică pentru a folosi forța acestor 10 bloguri.

  Eu nu cred în premisa asta. Da, sigur, au “oarece” tracțiune, au “oarece” putere. Însă, în 2015, Google are multe metode prin care să își dea seama dacă site-urile respective sunt atractive pentru vizitatori sau nu.

  Este extrem de greu să faci un articol foarte foarte bun pe un site, care să strângă, prin puterea calității lui, share-uri și like-uri.

  Iar, când în sfârșit reușești să faci așa articol(e), ar fi fost mai bine să le faci pe site-ul principal, pentru că schema
  Persoana X pune link/dă share către unul din site-urile satelit => acesta dă către un alt site, site-ul B => acesta dă către site-ul principal e atâââââât de lungă, încât la site-ul principal nu mai ajunge mare valoare.

  But, of course, I can be wrong. 🙂

 2. orice strategie de link building functioneaza daca nu se exagereaza

  din pacate oamenii exagereaza… mult

  in rest, testati, testati, testati !

 3. S-a vorbit în cel mai recent Whiteboard Friday despre rețele de site-uri vs. linkbuilding pentru un singur site:
  Subdomains vs. Subfolders, Rel Canonical vs. 301, and How to Structure Links for SEO – Whiteboard Friday – Moz : http://moz.com/blog/subdomains-vs-subfolders-rel-canonical-vs-301-how-to-structure-links-optimally-for-seo-whiteboard-friday

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.