Care sunt cele mai mari frici ale unui coach, terapeut sau consilier la început de drum?
Cele mai mari frici sunt de obicei și cele mai mari blocaje ale noastre, personale, dar și profesionale. Iar în viața unui om care a decis să meargă pe cont propriu ele devin foarte evidente imediat ce avem nevoie să ne asumăm niște riscuri.
Parcă le și văd din nou, pe toate ale mele, cum se urcă toate pe o scenă și se perindă prin fața mea, una câte una, sub lumina reflectoarelor. La fel se întâmplă și în cazul tău. Își fac apariția, rând pe rând, în funcție de situația în care te afli.
Întrebare este: vrei să fii spectator sau vrei să fii actor pe scena vieții tale?
Pentru că .. din păcate, dar și din fericire, ceea ce stă între noi versiunea actuală și noi, versiunea de succes, sunt fricile noastre și ce se ascunde în spatele lor. And the only way is through.
Doar noi stăm în calea noastră, nimeni altcineva.
Sunt curioasă dacă te regăsești în articolul de astăzi și dacă ai experimentat și alte frici până acum. Cum ești acum în relație cu ele? Le-ai depăsit, sau încă te blochează?
Frica de eșec
Această frică este prezentă în orice activitate am alege să facem, fie că e din sfera personală sau din sfera profesională, însă în cazul oamenilor care încep să meargă pe cont propriu, aceasta frică poate fi mult mai intensă și mai frecventă, și ne poate bloca din a mai face pași în față.
Frica de eșec are si ea mai multe fațete: ideea că nu suntem destul de buni ca profesioniști, perfectionism excesiv, evitarea completă a riscului, sau presiunea de a performa.
Nesiguranța în abilități
La început, oamenii care lucrează 1-1 cu alți oameni pot avea îndoieli cu privire la propriile lor abilități și competențe. Se pot întreba dacă sunt suficient de buni pentru a ghida și ajuta clienții în mod eficient.
Și e absolut normal să fie așa! Încrederea în abilitățile proprii se câștigă în timp, cu experiență și cu pași mici.
Mai îngrijorător ar fi să credem că suntem buni și că știm tot de la început, nu-i așa? 🙂
Frica de respingere și critică
În timpul procesului de lucru cu oamenii pot apărea situații în care clienții nu sunt mulțumiți sau pot critica abordarea specialistului. Această frică de respingere sau critică poate fi stresantă și poate afecta încrederea în sine.
De asemenea, poate apărea în momentul în care începem să ne expunem, să vorbim despre noi, cu ce ne ocupăm, ce servicii oferim și cât costă acestea.
Dificultăți în stabilirea prețurilor
La început, poate fi dificil să stabilim “cât valorează munca mea?” și să găsim un echilibru bun între experiența și expertiza noastră și valoarea serviciilor oferite.
Relația cu banii este un mare hop în viața oricărui soloprenor. Pentru a ne dezvolta este nevoie să o adresam, așa că avem ocazia să punem lumină pe un posibil mare blocaj interior, valoarea de sine percepută și valoarea serviciilor noastre.
Dificultăți în a găsi clienți
Nu doar că este dificil să stabilim valoarea serviciilor noastre, dar este dificil și să găsim clienți. Lucru care adaugă la presiunea deja existentă și preocupările față de partea financiară, dar și sustenabilitatea acestei noi direcții de carieră.
Deloc ușor, nu? Și atunci, ce facem? Avem nevoie să ne întrebăm – ce suntem dispuși să facem pentru a avea succes în această nouă direcție de carieră?
Ești dispus să renunți la fricile tale ca să ai succes? Ești dispus să lucrezi cu tine să le depăsești? Aceasta este întrebarea.
Găsirea de clienti este, de fapt, atragerea de clienți. Avem nevoie să învățăm ceva abilităși noi de promovare, să ne dăm voie să ne expunem, treptat, și să atragem oamenii potriviți, care au nevoie de serviciile noastre. Nu alergăm după clienși, nu încercăm să convingem pe nimeni de nimic, nu ne vindem ca la piață.
Îi atragem. Iar acest lucru se învață și se antrenează, odată ce ne depășim frica de expunere.
Da, sunt legate între ele!
Reglarea așteptărilor
Dezvoltarea unei noi direcții de carieră care se bazează strict pe eforturile tale, pe capacitatea ta de a fii sincer cu tine, pe nivelul tău de atenție si resurse pe care le poți folosi, înseamnă automat că îți va lua o perioadă destul de lungă de timp să vezi primele semne de reușită și primele luni de profit. Profit, nu venit 🙂
Așteptarea de a ajunge înapoi la nivelul venitului salarial anterior după doar 3-6 luni este total nerealistă!
Iar dezamăgirea care vine la pachet este foarte greu de gestionat de cele mai multe persoane.
Gândurile mele
Îmi pare rău să îți ridic o oglindă atât de sinceră și poate chiar dureroasă, însă a ne raporta la un timeline nerealist sau a avea așteptări de a face performanță când de-abia învățăm să ținem racheta în mână, este un act de self-abuse și auto-sabotare.
Creșterea sustenabilă are loc într-un mediu în care biciul este pus în cui și înlocuit cu un mediu în care și greșelile sunt permise, și în care proiectul nostru primește la fel de multă grijă, atenție, și consecvență, la fel cum ne oferim și nouă înșine.
Aceasta este viziunea mea și viziunea pe care am clădit și programul de mentorat pentru coachi, terapeuti, consilieri sau traineri de orice fel, care începe pe 17 Octombrie 2023.
Dacă ai început să lucrezi cu oamenii de relativ puțin timp și “a te face cunoscut/ă” te sperie sau te copleșește și pe tine, vreau să stii că nu ești singur/ă. Așa m-am simțit și eu când am început să lucrez pe cont propriu, mai ales atunci când a fost nevoie să încep să îmi promovez propriile servicii.
Am creat programul The Changing Room pentru a veni in sprijinul tuturor oamenilor care fac primii pași în schimbarea direcției de carieră și în asumarea unui nou rol în viața lor – aceea de a lucra cu oamenii 1-1, sau în grup.
Să fi făcut parte dintr-un grup de suport și sprijin în care să prind curaj și să cresc alături de alți oameni, ar fi făcut o diferență enormă pentru mine la vremea respectivă.
Cred cu tărie în puterea transformatoare a unei comunități și de aceea astăzi vreau să ajut și să dau mai departe tot ce știu prin crearea unui program de care aveam și eu nevoie acum 4 ani.
Dacă simți că e ceea ce ai nevoie și tu acum, te aștept cu drag. Te poți înscrie prin formularul de pe site, sau îmi poți scrie mie, direct pe email, dacă ai orice alte întrebări: coaching@andreeabaudici.ro