Nu sunt aici să îți spun eu cum se face! [mentorat în coaching]

Astăzi m-am trezit întrebându-mă „Cine sunt eu să zic altora cum se face? De parcă eu aș fi Tony Robbins”.
Hmm.. interesant gând și intentie de auto-sabotare. Am prins-o din zbor si am stat cu ea.
Să o deconstruiesc. Pentru că, ca orice alt om care oferă servicii și ca orice alt om din lumea asta, am emoții si gânduri care nu sunt mereu constructive.
Așa că, am luat o foaie și un pix si am scris ce vă scriu și vouă aici:
„Cine sunt eu să zic altora cum se face? De parcă eu aș fi Tony Robbins”.
Nu, nu sunt Tony Robbins, și cred că nici nu mi-ar plăcea să fiu la nivelul lui. E prea copleșitor pentru mine.
- Sunt cel mai succes coach din România?
Nu, nu sunt.
- Și asta mă face nevrednică de un rol de mentor?
Nu.. nu, neapărat.
- De ce?
Păi.. pentru că am deja 4 ani în acest domeniu, am lucrat cu sute de clienși și am deja aproape 2,000 de ore de coaching, și consiliere adunate. Deci, experiență am.
Am fost alături de cel puțin 10 persoane care au făcut trecerea parțial sau total către o altă cariera, cu totul, iar unele dintre ele chiar au devenit coachi sau terapeuți.
Anul acesta am ținut primul program de mentorat, de grup, și am mai fost alături de încă 6 persoane care lucrează activ în a face tranziția spre o carieră în lucrul cu oamenii 1-1.
- Ok, pare că există destulă experiență pe care sa te bazezi. Te simți impostor?
Nu, nu mă simt. Știu că ce am de oferit e valoros și cât se poate de real.
- Și atunci? De ce atitudinea de critică și judecată, de minimizare, de fapt?
Păi .. cred că nu aș vrea lumea să creadă că mă cred eu mare și tare, și că de asta am făcut un program de mentorat.
- Ah, ok. Deci, despre asta e vorba. Cum ai putea face astfel încât să nu dai această impresie? Păi, aș putea să le zic că „nu sunt aici să le zic eu cum se face” dintr-o pozitie de expert sau de specialist, ci sunt aici să îi ajut să se descopere ei pe ei înșiși, să le ofer un cadru în care să își ia timp cu ei să lucreze la scopul lor valoros, să se uite în niște oglinzi, să se vadă, să își pună întrebările potrivite și să ia niște decizii care îi vor ajuta să ducă visul lor valoros mai departe.
- Aha, sună fain de tot! Și cum e asta pentru tine? Poți să faci asta, și să expui rolul tău din acest unghi?
Da, cred ca aș putea, e aliniat perfect cu tine și cu motivul pentru care am început acest program.
Atunci am ridicat ochii de pe foaie și am realizat un lucru: mă simt diferit față de acum 15 minute, după ce am scris toate aceste întrebări și răspunsuri pe foaie, și după m-am observat pe mine cum răspund, ce emotii și ganduri apar la suprafață mergând pe fir in jos.
Cel mai greu e să păstrez un dialog cu mine, constructiv, și să nu încep să intru într-un monolog de critică și judecată, care să mă blocheze și mai tare. Dar aici cred că intervine experienșa și zecile sau sutele de momente în care am stat cu mine și am făcut astfel de recadrări și reframinguri care să îmi permită să merg mai departe, și din sutele de ore de psihoterapie și lucru cu sinele în care am învățat să fiu (și) de partea mea, nu doar contra mea. Și asta îmi permite să mai fac un pas în făță, să trec la acțiune, și să nu mă blochez la „Da.. dar lumea o să creada că mă cred eu mare și tare..”.
De ce vă prezint procesul meu intern de deblocare? Pentru că … asta fac și cu clientii mei în ședințele de coaching – sunt alături de ei, și le ridic oglinzi faine în care să se vadă, sau punem lumina și pe aspecte mai pozitive, și din aproape în aproape să îsi dea voie să își asume cine sunt, în mod autentic, fără un extra layer de presiune și critica. Ele oricum există și nu vor dispărea niciodată complet, însă dacă e DOAR critică, judecată, presiune – nu fac decât să blocheze dezvoltarea.
Astfel de procese vom facem și în grupul de lucru și mentorat. Explorăm (punem întrebări deștepte), creăm cadrul optim pentru a avea curajul să răspundem la acele întrebari, acceptăm gândurile și emoțiile care apar, stăm cu emoșia dacă e cazul, și apoi încercăm să recadrăm – să facem loc și unei perpective mai sănătoase, mai funcșionale, care să ne ajute să ne atingem obiectivele.
Dacă ești coach, teraput sau consilier și ești în cautare de mai multă susținere și suport în procesul tău de dezvoltare profesională, dar în același timp și personală (pentru că ele merg mână în mână, nu-i așa?) te aștept în grupul de lucru si mentorat care incepe pe 17 Octombrie.