veteranii depresiei

Salut Campania Veteranii Depresiei

O sa iau o clipa si o sa fac o plecaciune pentru minunata initiativa facuta de TVR Televiziunea Romana si GMP Advertising: in acest moment ei desfasoara campania “Veteranii Depresiei“, campanie ce are ca scop cresterea awarnessului privind “depresia”, ridicarea gradului de toleranta, acceptarea in diferite colective a persoanelor depresive si apeul “la arme”, asa cum il numesc ei.

Campania cheama toti veteranii depresiei – persoanele care au suferit de ea si au resusit sa treaca peste acest moment – sa se alature acestei campanii si sa ii ajute si pe altii, care trec prin aceasta experienta.

“Depresia este unul dintre marii inamici ai noștri. Dintotdeauna. În războiul cu ea, unii și-au pierdut speranța, alții demnitatea, libertatea, iar uneori, viața. Există însă oameni care au reușit s-o învingă. Avem nevoie de ei, de veteranii depresiei. Cei care știu cum arată și cum poate fi oprită. Avem nevoie de veterani pentru a-i ajuta pe cei care suferă acum pe cel mai crunt câmp de bătălie. Și nu, nu sunt puțini cei care au nevoie de ajutor. Depresia este unul dintre cei mai mari ucigași în rândul tinerilor. Este atât de răspândită încât se poate spune că afectează fiecare familie din Europa într-un fel sau altul.”

Sursa: Veteraniidepresiei.ro

Asteptam de mult o astfel de campanie, este nevoie de ea! Nu sunt sigura, STIU, ca in Romania persoanele care sufera de o forma a depresiei sunt vazute de ceilalti  ca fiind “ciudati” si tratati diferit si/sau marginalizati. In Romania, este inca o rusine sa mergi la psiholog (sa nu mai vorbim de psihiatru) – daca mergi inseamna ca ai probleme “la mansarda” sau cel putin e ceva in neregula cu tine..

Deci, cum spuneam, in Romania consider ca este mare nevoie de astfel de campanie, si nu doar una .. ci cateva pe an! Este foarte greu sa schimbi comportamente, prejudecati si atitudini, dar am incredere in generatia mea, care a crescut total in democratie ca, cel putin noi, vom intelege ca aceasta eticheta este gresita si ca mersul la psiholog ar trebui sa fie ca mersul la dentist sau ginecolog.

Pana in 2020 se estimeaza ca depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după afecțiunile cardiovasculare. Pentru cei care nu stiu EXACT ce este depresia iata cateva date:

Depresia clinică este o stare mentală de tristețe/amărăciune care persistă pe perioade îndelungate.

Simptome care durează mai mult de două săptămâni și de o severitate care începe să împiedice desfășurarea normală a activităților zilnice deja semnifică depresie clinică.

Se presupune că doar o mică parte din cei care suferă de depresie ajung să conștientizeze această afecțiune și să se supună tratamentului corespunzător. Motivele sunt frica de stigmatizare socială, orgoliul personal și ignoranța.

Spre deosebire de credința populară, chiar și cazurile de depresie severă pot fi tratate medical și vindecate.

Se estimează că în anul 2020 depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după afecțiunile cardiovasculare. În prezent, boala afectează aproximativ 121 milioane de oameni pe glob. În România, a fost depistată o creștere semnificativă a episodului depresiv major odată cu vârsta, de la 2,1% – 2,6% (18-49 ani) la 4,4% – 5,2 % (peste 50 de ani) cu un ritm de creștere de 1,2 puncte procentuale pentru fiecare grupă de vârstă (50-64 ani și peste 65 de ani).[1]

Simptomele depresiei 

 • sentimente de anxietate sau de îngrijorare fără un motiv evident;
 • sentimentul de a fi copleșit (chiar de activități obișnuite);
 • lipsa apetitului cu scădere în greutate, dar sunt și pacienți care au creșterea poftei de mâncare;
 • insomnie, dar și creșterea duratei de somn;
 • plâns facil;
 • toleranță scăzută la frustrare.
 • Stare depresivă
 • Pierderea interesului pentru activități care înainte produceau plăcere
 • Incapabilitate de a mai simți emoții
 • Frică
 • Auto-învinovățire
 • Auto-compătimire
 • Sentiment de neajutorare
 • Stimă de sine scăzută
 • Gânduri despre moarte și/sau suicid
 • Oboseală fizică și/sau mentală

Sursa: Wikipedia

Deci, Depresia nu este altceva decat o stare profunda de tristete pe care o persoana o resimte pentru o perioada indelugata de timp si care il impiedica sa mearga la scoala, serviciu, sa aiba grija de familia sa sau sa faca orice altceva. Pur si simplu, isi pierde scopul vietii .. Daca stiti o persoana in aceasta situatie, sau aveti impresia ca ar putea fi, sunt sanse extrem de mari sa fie adevarat. Dar mai trist este, ca multi nu isi recunosc lor, personal, ca au nevoie de ajutor. Din frica de a fi judecati, marginalizati, din ignoranta sau orgoliu nu iau masuri in aceasta directie, iar cu timpul… depresia DOAR se agraveaza! Ea nu dispare de la sine!

Toate detaliile despre aceasta campanie, informatii despre aceasta afectiune sau cum sa ajutati, gasiti pe siteul: Veteraniidepresiei.ro!

About Andreea Baudici

I help Millennials overcome their fears, unlock their true potential and achieve their life and career goals through self-awareness, emotional intelligence and coaching techniques [See 'What is coaching' section for further details]. As a Millennial myself I fully understand and empathize with all the changes in our society that were not there 20y ago: fast paced environment, technology, social pressure and high expectations which today leads to anxiety and general overwhelm. If you ever feel stuck, confused, demotivated or you just want to better understand yourself and improve your life quality don't hesitate to write me and we'll figure it out from there. We are all different and that is what makes as unique.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.