O incursiune intimă prin propria-ți viață și spațiu din interior.
În fiecare zi de vineri ne vedem să explorăm una dintre subiectele de mai jos. Explorăm. Ne întrebăm și răspundem. Adică facem spațiu să ne exprimăm, să ne auzim și să ne vedem, ca să ne putem înțelege mai bine. Ca oameni.
Acest tip de grup nu urmărește niciun scop bine delimitat, și nici nu ne propunem să ajungem undeva anume. Este o experiență. Prezența la fiecare întâlnire este însăși scopul: a reuși să îți faci timp să îți dai întâlnire cu tine, să faci spațiul necesar pentru a putea explora și să faci spațiu pentru a auzi și vedea și alte persoane va fi de ajuns.
Să faci spațiu este tema umbrelă, însă la fiecare întâlnire vom începe explorarea de la un anumit subiect (mai jos).
E nevoie de mult curaj să vii, să te uiți puțin în interior, să vorbești în grup și să îți dai voie să fii auzit și văzut. Nu e asta oare un scop în sine destul de mare? Dacă răspunsul tău e da, însemnă că nu mai e nevoie să îți spun de ce merită să vii.
A face spațiu în noi pentru noi, atât de mult încât ajungem să nu mai fim reactivi la ce ni se întamplă, ci să răspundem dintr-un spațiu de prezență, dar și spațiu pentru alte persoane în viața noastră, reprezintă în sine un nivel de dezvoltare.
Nu este ceva ușor de obținut, dar merită cu siguranță să ne antrenăm pentru asta. Și este nivelul pentru care aleg și eu să lucrez cu mine în fiecare zi și să devin tot mai conștientă de mine și mai prezentă în viața mea.
Cum răspundem în fața vietii? În fața stimulilor cu care ne confruntăm zilnic? Oare avem vreun control asupra impulsurilor noastre? Dacă avem, cât de mare este el? Dacă nu avem, de ce nu avem? Ce ne mână de la spate să ne comportăm într-un anumit fel și nu în altul? Ce anume mă face să văd lucrurile așa cum le văd și nu altfel? De ce avem perspective diferite asupra acelorași întâmplări?
Răspunsurile la aceste întrebări putem începe să le găsim dacă facem loc în viața noastră să ne uitam un pic mai atent la noi. Să ne cunoaștem mai bine și să ne înțelegem reacțiile. Să ne dam voie să ne vedem și să ne auzim pe noi înșine. Să ne explorăm lumea interioară.
“True listening involves bracketing, a setting aside of the self.”―
“An essential part of true listening is the discipline of bracketing, the temporary giving up or setting aside of one’s own prejudices, frames of reference, and desires so as to experience as far as possible the speaker’s world from the inside, step in inside his or her shoes.” – The Road Less Travelled, M. Scott Peck
O parte esențială din a fi capabili să ascultăm și să auzim cu adevarat ce spune cel din fața noastră, dar și să ne ascultam pe noi înșine, este noțiunea de “bracketing” (despărțitură, aș traduce-o eu sau, “a te pune temporar între paranteze”), un fel de renunțare temporară de sine, sau o punere de-o parte a sinelui, cu ale lui prejudecăți, cadre de referință și dorințe personale, pentru a experimenta, cât de mult posibil, lumea interioară a celui cu care vorbești, dar și a ta.
Pentru a ne putea pune de-o parte, e nevoie, mai întâi, să știm ce e al nostru și ce e al celuilalt din fața noastră. Care sunt emoțiile mele, care sunt ale lui, ce prejudecăți am, ce simt acum în corp, prin ce filtre mă uit eu la situație, prin ce filtre se uită el, și să pot să numesc toate acest lucruri. Adică, să ne cunoaștem la un nivel destul de intim, noi pe noi înșine.
Dacă între stimul și răspuns putem crea un spatiu, indiferent cât de mic, în acel spațiu vom găsi libertatea, cât și acea stare de prezență. A fi capabil să observi un stimul, să observi ce produce el în tine și să alegi să răspunzi dintr-o stare de prezență și nu din reactivitate, reprezintă un nivel de dezvoltare personală în sine.
Nu este ușor de obtinut, știu. Dar este posibil prin cunoaștere de sine mai întâi, prin înțelegerea nevoilor, dorințelor și a propriilor mecanisme de răspuns, pentru a vedea mai bine ce triggeri ne stimulează mai mult și mai intens, și pentru a exersa, mai apoi, conștient un alt tip de răspuns la același stimul. În mod conștient fiind cuvântul cheie în această frază.
Acesta este scopul acestui grup – descoperirea de sine și exersarea unui alt tip de răspuns la aceiași stimuli. Aș vrea să încerc să fac asta în cadrul unui grup în care să pot facilita astfel de discuții pentru mine și încă alte 6 persoane. Cum sună până aici? E important și pentru tine să îți trăiești viața într-un mod conștient și dintr-o stare de prezență?
Dacă da, te aștept să faci parte dintr-un grupul nostru de întâlniri săptămânale – The Inner Space – spațiul unde vii să îți dai întâlnire cu tine, așa cum l-am numit eu.
Intâlnirile vor avea loc online, și dacă ne plac și este totul în regulă, voi lua în considerare și întâlniri de grup, în persoană.
Pentru început, ne vom vedea de 4 ori și apoi decidem dacă continuăm cu încă patru întâlniri. Acela e momentul în care te poți retrage sau poți să continui să mergi mai departe cu explorarea.
- 150 lei / întâlnire
- 600 lei / lună
- 2 luni
- 6 persoane / grup
Începem vineri, pe 27 Octombrie.
Am ales ziua de vineri pentru că am considerat că atunci ne putem deconecta cel mai bine și ușor timp de 2 ore, de la tot ce înseamnă job și presiunea vietii, și putem fi mai prezenți la aceste întâlniri. O altă opțiune ar putea fi marți seară. Dacă toată lumea din grup preferă întâlnirile de marți, putem să le mutăm.
Subiecte de explorat în cadrul întâlnirilor:
- Valorile mele (27 Oct)
- Nevoile mele (3 Nov)
- Emoțiile mele (17 Nov)
- Patternuri de gândire si comportament (24 Nov)
- Mecanisme de protectie (3 Dec)
- Imaginea de sine (17 Dec)
- Vulnerabilitate și Autenticitate (29 Dec/dată provizorie)
- Putting it all together (5 Ian)
Dacă lucrul cu sinele și gândirea conștientă se numără și printre obiectivele voastre pe anul 2024, m-aș bucura să lucrăm împreună la ele și să începem să punem primele cărămizi încă din această toamnă.
Pentru înscrieri, feedback sau întrebări, îmi puteți scrie pe adresa coaching@andreeabaudici.ro, sau direct pe telefon și, după caz, vă pot oferi orice alte detalii în plus.