As dori sa incep prin a va povesti pe scurt propria mea experienta legata de coaching, deoarece cred ca este cel mai potrivit mod de a evidentia valoarea pe care o poate aduce in viata fiecaruia.
Dupa 5 ani in care am locuit si muncit in afara tarii, am decis sa imi dau demisia si sa revin acasa, in Bucuresti. In acel moment am inceput sa visez la a-mi deschide propria afacere. Am inceput sa schitez planuri de afaceri, sa fac calcule, sa studiez piata si potentialul ideii pe care o aveam, dar cumva nu reuseam sa ma motivez sa trec concret la fapte si sa merg la Fisc pentru a-mi inregistra compania. Ma blocasem, incercand sa anticipez posibilele riscuri; ma tineau pe loc si teama de esec sau de a-mi pierde toate economiile si de a sfarsi nefericita si dezamagita.
Luni la rand m-am tot focusat pe idee, fara sa actionez in vreun fel, pana cand am realizat ca situatia ma depasea si aveam nevoie de cineva mai experimentat, care sa ma ghideze pas cu pas. Asa ca am deschis Google-ul, am cautat ‘business consultants’ in orasul meu si in final am gasit un coach, cu toate ca pe atunci nu cunosteam diferenta dintre cele doua.
Principala deosebire dintre un consultant si un coach este faptul ca acesta din urma nu ofera solutii pentru problema in cauza (asa cum ar proceda un consultant), ci il ajuta pe client sa analizeze situatia din mai multe unghiuri, astfel incat acesta sa descopere el insusi raspunsurile si calea cea mai potrivita in functie de nevoile pe care le are.
As spune ca prima sedinta a fost un mix 50/50 de consultanta si coaching, in cadrul careia coach-ul mi-a detaliat pasii concreti necesari pentru a porni o afacere, dar totodata m-a ajutat sa-mi infrunt temerile, sa le inteleg si sa le inving. Urmatoarele 5 sedinte mi-au schimbat viata, pentru ca nu numai ca mi-am dezvoltat increderea de sine si alte skill-uri antreprenoriale, dar, in final, am ajuns sa optez pentru o directie profesionala mult mai potrivita mie decat ideea pe care o aveam initial. Astfel, in loc de a-mi deschide o afacere in domeniul alimentar, procesul de coaching mi-a permis sa realizez ca aveam nevoie de mai multa semnificatie in viata mea si ca imi doream sa ajut alte persoane in calatoria lor de dezvoltare personala.
Acela a fost momentul T0 al noului meu parcurs profesional. Am luat imediat decizia de a ma dedica in totalitate acestui scop – de a deveni un agent al schimbarii (coach/mentor/ghid) pentru cei din jur – si am inceput sa iau masuri pentru a-mi atinge telul.
Povestea mea reflecta unul dintre cele mai bune rezultate pe care coaching-ul le poate avea asupra vietii unei persoane: te ajuta sa te deblochezi oferindu-ti claritate asupra a ceea ce-ti doresti, pe baza nevoilor tale reale, si te sustine pe parcursul intregului proces al schimbarii.
Coaching-ul te poate transforma. Putem obtine mai mult de la noi insine decat am reusi pe cont propriu.
Construirea unei relatii – pe parcursul a cel putin 6 sedinte – cu o persoana care detine expertiza intr-un anumit domeniu, dar totodata certificari si experienta in coaching, care te ajuta sa iti invingi temerile, sa depasesti posibile blocaje, sa iti dezvolti noi abilitati si sa te cunosti mai bine, simtindu-te totodata sustinut si liber sa te exprimi – reprezinta esenta unui program de coaching.
Daca doresti sa iti atingi adevaratul potential si sa depasesti obstacolele cu care te confrunti, daca vrei sa ai parte de reusite in toate aspectele vietii, daca simti nevoia de a impartasi cuiva provocarile intalnite si de a gasi o modalitate de rezolvare/solutie, un coach este persoana care te poate ghida in directia potrivita.
Evident, nu ma indoiesc de faptul ca aceste rezultate se pot obtine si pe cont propriu. Cu siguranta avem aceasta capacitate, insa contributia unui coach grabeste considerabil procesul si are un impact crescut. Un coach ne poate privi, atat pe noi, cat si modelele noastre comportamentale, dintr-o perspectiva obiectiva si poate observa care sunt credintele care ne limiteaza, ne tin pe loc si constituie provocari pentru noi – intr-un mod in care noi nu o putem face, fiind mult prea implicati in propria experienta.
Asa ca hai sa aruncam o privire mai atenta asupra a ceea ce poate si ce nu poate face un coach.
Ce face mai exact un coach?
“Coach-ii au capacitatea de a privi lucrurile din exterior — cunoscuta si sub denumirea de ‘vederea din elicopter’ — si de a pune situatiile problematice intr-o noua lumina. Adesea, indeplinesc rolul de sfetnic in privinta deciziilor dificile, ajuta la dezvoltarea abilitatilor si motiveaza”- CFO Magazine
Life coaching-ul se concentreaza pe asistarea clientilor in depasirea obstacolelor cu care se confrunta in prezent. Reprezinta o relatie sinergica intre doua persoane, bazata pe respect reciproc, in cadrul careia coach-ul ajuta clientul sa avanseze in directia potrivita cu ajutorul obiectivelor pozitive.
Astazi, in epoca vitezei, numerosi oameni de afaceri de succes, directori, antreprenori, precum si orice alte persoane care doresc sa avanseze rapid in cariera sau sa isi imbunatateasca per total calitatea vietii apeleaza la indrumarea si ajutorul oferite de consilieri acreditati.
Coaching-ul este foarte util liderilor – orice manager ar trebui sa inteleaga modul in care functioneaza motivatia si cum poate sa aplice aceste aspecte in lucrul cu echipa sa, creandu-le un spatiu in care sa se simta sprijiniti si auziti si ajutandu-i sa gaseasca propriile raspunsuri si solutiii.
Coaching-ul este foarte raspandit in toate aspectele ce tin de viata si cariera in America de Nord si in statele dezvoltate din Vestul Europei, atat ca profesie, cat si ca abilitate de leadership, in special in mediul corporate. Sunt sigura ca in viitorul apropiat va deveni un skill la mare cautare si in Europa de Est.
“Partial consultanti, partial speakeri motivationali, partial terapeuti si partial prieteni de inchiriat, coach-ii lucreaza cu manageri, antreprenori si oameni simpli, ajutandu-i sa isi descopere si sa isi implineasca scopurile – in plan profesional, personal sau, in majoritatea cazurilor, in ambele.”- Newsweek
Un life coach te poate ajuta in diferite situatii, precum:
- Dezvoltarea personala
- Descoperirea de sine: valorile, motivatiile, pasiunile si scopul tau in viata
- Stabilirea si atingerea obiectivelor
- Indeplinirea visurilor
- Pornirea si dezvoltarea afacerii tale
- Atingerea independentei financiare
- Crearea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala
- Descoperirea carierei ideale si gestionarea acesteia
- Luarea de decizii mai bune, in mod independent
- Multe altele
Un life coach te poate ajuta sa-ti (re)construiesti viata in totalitate. Consilierii sunt specialisti care inteleg importanta stabilirii obiectivelor potrivite. Te pot ajuta sa castigi mai bine si sa iti organizezi viata personala si profesionala astfel incat sa devii mai productiv cu mai putin efort.
Cand sa apelezi la un Life Coach?
Poate parea ca detii controlul asupra vietii tale, pana dai de primul obstacol. Ai tot ce ti-ai putea dori, dar nu este suficient – incepi sa te simti nefericit, realizezi ca esti inca departe de versiunea ta idealizata, ti-ai dori un alt stil de viata sau ai facut/esti pe cale sa faci o schimbare majora. Dintr-odata, te concentrezi excesiv pe un anumit aspect al vietii tale, ceea ce iti creeaza sentimente de tristete, anxietate sau ratacire.
Cu ajutorul unui life coach, iti faci timp pentru tine si iti „dai voie” sa te opresti pentru a reflecta si a cere indrumare. Vei descoperi ce optiuni ai, care este cea mai indicata pentru tine si cum sa actionezi, in timp ce coach-ul se asigura ca urmezi si mentii calea potrivita si ca iti asumi responsabilitatea pentru progresul realizat.
Iata cateva situatii in care un life coach te poate ghida catre reusita.
1. Tocmai ti-ai deschis propria afacere si nu stii cum sa o gestionezi.
Cu totii ne dorim sa fim propriii nostri sefi. Toti tanjim dupa acea independenta profesionala care ne-ar permite sa detinem controlul asupra propriului destin. Totusi, a debuta in afaceri si a deveni antreprenor poate veni la pachet cu diferite provocari.
Un life coach te poate ajuta sa iti constientizezi adevaratul potential si sa iti stabilesti obiective pozitive si realiste pentru fiecare etapa a calatoriei tale in lumea antreprenoriatului. In loc sa tintesti cat mai sus din start, consilierul tau iti va spune cum sa iti setezi teluri realiste, in conformitate cu startup-ul tau. Astfel, nu te vei suprasolicita si vei putea sa te focusezi in totalitate asupra afacerii tale fara sa cazi in capcana analizei in exces.
2. In viata ta a avut loc o schimbare majora, pe care nu stii cum sa o depasesti.
Moarte, divort, relocare, pierderea locului de munca sau pierderi financiare. Cu totii ne-am confruntat cu astfel de obstacole cel putin o data in viata si pot parea extrem de amenintatoare.
Un specialist in life coaching va manifesta intelegere si empatie si iti va oferi spatiul de care ai nevoie pentru a te descarca. Descarcarea completa va reduce durata de timp petrecuta in izolare si deznadejde.
Cei mai multi dintre noi ne dorim sa prevenim acest lucru cu orice pret si ne straduim sa depasim in mod fortat astfel de momente, ca in final sa fim acaparati de resentimente si depresie pentru o perioada si mai indelungata. Totusi, un life coach detine cu adevarat capacitatea de a te ajuta sa-ti schimbi viata si sa faci fata problemelor. Interiorizarea depresiei poate conduce la efecte catastrofice in viitor.
Coach-ul tau te va ghida in tot acest proces si, in cazul in care sedintele cu el nu par sa aduca alinare, iti va sugera sa apelezi si la terapie. Totodata, coach-ul tau te va sustine si iti va pune la dispozitie toate instrumentele necesare pentru a atinge linistea interioara atunci cand te vei simti pregatit.
3. Te confrunti cu un blocaj si nu stii cum sa procedezi.
Poate incerci constant sa iti dezvolti afacerea, performantele profesionale, situatia financiara sau relatiile, dar nimic nu pare sa functioneze. Ai ajuns sa te blochezi in rutina.
Este posibil ca obiceiurile tale sa nu fie in acord cu obiectivele pe care le ai. Stii cu certitudine unde iti doresti sa fii, dar (in mod inconstient) continui sa iei decizii autodistructive care te tin legat de obiceiurile tale negative. Iti lipseste adevarata determinare de a-ti transforma visele in realitate si nu stii cum sa o apuci pe calea potrivita. Dupa cum spunea John Assaraf, „Cand esti interesat, faci ceea ce e convenabil; cand esti dedicat, faci tot posibilul.”
Un life coach potrivit te poate ajuta sa descoperi motivul pentru care te confrunti cu un blocaj si lucrurile nu par sa mearga asa cum ti-ai dori. Te poate sprijini in invingerea obstacolelor, in depasirea barierelor, a convingerilor care te afecteaza si in alungarea lor din minte si iti poate propune un plan care sa te ajute in profunzime sa atingi obiectivul dorit. Cu ajutorul unei indrumari complete din partea unui coach, poti avansa in viata.
4. Doresti sa adopti un stil de viata mai sanatos sau sa iti schimbi obiceiurile.
La fel ca multi dintre noi, probabil ca te intrebi – cum pot invinge obiceiurile nocive? Se poate sa ai o imagine clara despre cum vrei sa arati si cum vrei sa te simti in fiecare zi, dar ceva te tine pe loc. Fie ca este vorba de mancatul in exces sau de a alege sa iti petreci timpul in fata ecranului in loc sa frecventezi sala, cel mai mare obstacol in calea ta spre a-ti intra in forma esti de multe ori tu insuti.
Modificarea unui obicei nu este niciodata ceva usor – decizia este luata cu partea rationala a creierului (cortexul prefrontal), dar obiceiurile sunt stocate intr-o zona diferita a creierului, foarte rezistenta la schimbari. Vointa nu este suficienta – iar cei care cred asta se insala. Singurul mod prin care poti creste sansele de a-ti schimba permanent un obicei este evaluarea tuturor factorilor pe care ii implica schimbarea si trecerea la actiune pas cu pas, cu atentie. Un coach te poate ajuta in acest proces, te poate motiva si mentine responsabil si focusat asupra obiectivului, desi se poate intampla sa apara si recidive.
5. Viata ta evolueaza pozitiv, dar iti pierzi increderea.
Totul in viata ta a luat o turnura pozitiva. Te casatoresti, esti promovat sau incepi un nou capitol alaturi de cineva. Felicitari! Cu toate acestea, astfel de schimbari radicale pot fi infricosatoare si te pot dezorienta.
In esenta, iti lasi in urma vechiul „tu” si iti asumi o noua identitate — dar inca mai e pana acolo! Renuntarea la familiaritate poate fi chinuitoare si dificila. Mai ales daca simti ca ar trebui sa fii fericit, dar in realitate nu esti prea multumit.
Un life coach excelent te poate asista in parcurgerea acestei schimbari majore si te poate ajuta sa evoluezi intr-un mod mult mai placut si benefic. Iti poate spune cum sa treci de la ceea ce ai fost la ceea ce ar trebui sa fii.
6. Tocmai te-ai mutat in alta tara si esti confuz din toate punctele de vedere.
Schimbarea casei sau a locului in care traieste poate fi unul dintre cele mai stresante evenimente din viata unui om. Nu este deloc usor sa iti lasi in urma intreaga viata. Ca sa te poti adapta la noul mediu, ai nevoie de o prezenta linistitoare.
Un life coach priceput te poate ajuta sa te integrezi in noul spatiu. Mai exact, coaching-ul te poate invata cum sa razbati in tara de adoptie si cum sa iti faci noi prieteni.
7. Iti doresti sa-ti implinesti visul, dar nu stii cum.
In perioada adolscentei, cel mai mare vis al meu era sa devin scriitoare si sa imi impletesc toate ideile intr-o poveste minunata. Din pacate, problema a fost ca nu am stiut niciodata de unde sa incep.
Life coach-ul tau te va ajuta sa intocmesti planul perfect prin care sa-ti indeplinesti visul pas cu pas. Te va transforma dintr-un lenes care amana de pe o zi pe alta intr-o persoana determinata. Realizeaza mai mult cu ajutorul unor strategii bine structurate, eficiente si productive.
Iti multumesc ca ai citit pana aici. Daca te regasesti in oricare dintre situatiile de mai sus si simti ca te-ar ajuta coaching-ul, nu ezita sa-mi trimiti un e-mail. Prima sedinta este intotdeauna gratuita si poti decide apoi daca vrei sa continuam sa lucram impreuna.
Nu ti se aplica aceste situatii? Nicio problema, nici nu trebuie. Coaching-ul nu se rezuma doar la exemplele de mai sus – acestea sunt doar cele mai intalnite cazuri. Spune-mi povestea ta si vom porni de acolo.