O serie de articole care tratează cele mai importante aspecte ale coachingului, în general, cât și ale rolului de coach, toate văzute prin lentilă proprie.
“Every system – human and natural – resits change. Homeostasis is a compelling power that tends to keep things as they are and exerts pressure to return to the way things have always been.
There is also a complementary urge for change in every system, but in the human world it seems to need a fair amount of encouragement and support.
Coaching is an ideal mechanism for sustaining change.”
CE ESTE COACHINGUL
- Istoria Coachingului
- Ce inseamna coaching? Definitia ICF
- Ce face si ce nu face un coach?
PROCESUL DE COACHING
- Cum are loc o sedinta de coaching, sau un process de coaching?
- Procesul de coaching – pas cu pas
- Cum difera coachingul de terapie, sau alte profesii centrate pe dezvoltarea umana?
- Tipuri de coaching
CAND SA APELAM LA UN COACH
- Cand ar fi potrivim sa apelam la un coach?
- Cat costa sa o sedinta de coaching? Dar un program/colaborare mai de durata?
- Coachingul in viziunea mea
Nu putem să vorbim de dezvoltare personală (care include și coachingul) fără să ne referim, de fapt, la dezvoltarea și creșterea noastră, ca oameni, cât și la atingerea potențialului. A ne dezvolta, înseamnă, cu alte cuvinte a alege cu bună știință să ne uităm la noi, în interiorul nostru (adică la principiile pe care ni le-am format, credințele, valorile pe care le avem, gânduri, emoții și atitudini), cât și în exterior, la viața noastră, la obiceiuri, la comportament, atât la cel de care suntem conștienți, dar mai ales la ceea ce facem “fără să gândim” și a discerne între ce anume ne mai ajută, acum în prezent, din toate acestea, și ce nu.
Următorul pas, după ce am început (1) să vedem mai bine cine suntem astăzi, ar fi să încercam (2) să ne înțelegem mai bine, să vedem când și de ce am început să gândim sau să facem acel lucru sau obicei.
“I am able to control only that which I am aware of. That which I am unaware of controls me. Awareness empowers me.”
— Sir John Whitmore
“De ce oare am zis asta? Sau am facut asta? De ce doare atât de tare? De ce nu am zis ce îmi doream sa zic? De ce nu pot să fac ce am făcut? De ce nu pot să trec peste?” sunt doar câteva dintre întrebările pe care ni le punem atunci când nu înțelegem de ce facem ceea ce facem, deși ne dorim cu totul altceva. Aici vine partea de înțelegere. Aici, în acestă faza, descoperim ce anume ne mână de la spate să facem altceva decât ne-am dori, ce anume ne doare câteodată așa tare, și eventual și de unde vine.
După ce am înțeles cât de cât ce forțe sunt la mijloc atunci când nu putem să facem lucrurile pe care ar trebui, ar fi bine, sau ne-ar plăcea să le facem, putem începe și (3 ) procesul de schimbare. Adică, după ceva muncă de cunoaștere, înțelegere și acceptare de sine.
Fără acceptarea punctului în care ne aflăm aici și acum, oricât de dureros ar fi să o facem, nu putem schimba nimic.
“Și … ce anume schimbăm?” te aud întrebându-mă. Păi, schimbăm acele bucăți care nu ne mai servesc, care acum ne blochează din a fi cea mai bună versiune a noastră și de a fi bine cu noi, începând cu atiudinea făță de noi înșine (cum ne vedem noi pe noi, imaginea de sine), cu felul în care comunicăm, sau poate cu obiceiurile noastre, sau cu o dinamică disfuncțională din relațiile care contează pentru noi, și terminând cu schimbarea jobului sau a direcției de carieră.
Schimbarea este cea mai grea parte și cea mai consumatoare de energie din procesul de dezvoltare și creștere personală, și este o fază necesară pentru ca aceasta din urmă să se întâmple.
Nu este de ajuns să aflăm, să învățăm, să citim, să studiem, dacă nu reușim să le și integrăm în viața de zi cu zi, și să le punem în practică. Informația fără practică înseamnă doar “a ști” și a “cunoaște”. Nu înseamnă că ne-am schimbat dacă doar ne-am educat despre dezvoltare personală, ci înseamnă că doar ne-am informat și am înțeles la nivel mental/cognitiv cum funcționează anumite lucruri. Un mecanic nu își poate repara mașina dacă doar citește în manuale despre cum să schimbe piesele de la mașină. Este nevoie să își sufle mânecile și să se bage sub capotă, fizic, experiențial, să facă o investigație, o constatare, să demonteze anumite piese, eventual să le înlocuiască și să le monteze la loc. Mașina este aceeași, dar funcționează mult mai optim.
Spre deosebire de etapa de educare sau acumulare de informații, celelalte două etape ale procesului de dezvoltare personală, înțelegerea de sine și schimbarea, de obicei, sunt facilitate de o terță persoană. Aici intră în scenă coach-ul. Sau antrenorul. A te înțelege pe tine presupune, mai înainte de toate, să te vezi cu adevărat, să fii sincer cu tine, oricât de tare ar putea durea un adevăr descoperit în timpul procesului. Și cum noi, ca oameni, suntem foarte buni în a ne găsi scuze și justificări, și a ne duce singuri cu zăhărelul, atunci când ne dorim cu adevărat să ne schimbăm, ajută mult să ne lăsam văzuți și de o altă persoană.
Mai exact, la a lucra tu cu tine, la tine, dar împreună cu o altă persoană. Această persoană poate fi un coach, sau un psihoterapeut, sau orice alt tip de terapeut sau mentor în care ai încredere. Doar faptul de a-ți da voia să fii într-o astfel de relație, unde te simți în siguranță să aduci părți din tine pe care nu le arăți altcuiva, poate fi un lucru profund transformator.
Prezența unei persoane empatice, calde, cu care simți că poți vorbi despre orice (mai mult și decât poți vorbi cu partenerul de viață uneori) și al cărei scop este să te ajute să te vezi și să te înțelegi mai bine, și apoi să obții ceea ce îți dorești, poate face o mare diferență în viața oricui.
Pentru că nu putem vedea ce nu putem vedea. Dar altcineva poate vedea la noi mai mult decât putea vedea noi la noi înșine, și mai mult decat atât, poate vedea la noi mult mai mult decât avem noi curajul de a vedea la noi înșine, în special dacă persoana este specializată și antrenată pe astfel de procese.
“A coach is someone who tells you what you don’t want to hear, who has you see what you don’t want to see, so you can be who you have always known you could be.”
– Tom Landry
Coachingul, este deci, după părerea mea, un instrument de cunoaștere, înțelegere de sine și de facilitare a schimbării care face parte din umbrela mare a procesului de dezvoltare personală. Putem alege să ne cunoaștem mai bine și să ne deblocăm, sau să schimbăm și transformăm anumite părți din noi prin coaching – în funcție de punctul în care te afli în călătoria ta, de nevoile tale și de resursele interne de care dispui. Cu cât impactul/schimbarea dorită este mai mare, cu atât este nevoie de mai multe tipuri de investiții: de timp, de atenție, de efort, sau financiare.
Sper că aceste articole să aducă mai multă claritate asupra ideii și conceptului de coaching, ce presupune o relație de coaching, ce beneficii sunt, care este procesul, care sunt costurile și cum diferă el de alte modalități și procese de dezvoltare personală.
Dacă le găsești utile sau ai întrebări legate de orice parte din proces, nu ezita să îmi trimiți un email cu gândurile tale. Întrebările tale mă pot ajuta să fac aceste articole și mai utile, și să răspund la ele atât pentru tine, cât și pentru alte persoane care vor citi pe viitor și ar putea avea aceleași întrebări ca și tine.