Ce e cu miscarea anti-Valentine’s Day?

Inca putin si gata! O sa dispara tot “carnagiul” inimioarelor si aceasta tortura de marketing desfasurata de Ziua Indragostitilor si nu vom mai vedea niciun Cupidon, nici bomboane in forma de ciocolata, nici statusuri pe Facebook pline de “I heart you!”… pana anul viitor, bineinteles! Poate inca putin de Dragobete.. pentru ca o data cu Valentine’s Day si Dragobetele a devenit si el mai cunoscut si se bucura de din in ce mai multa atentie.

Sunt sigura ca multe persoane gandesc astfel sau aproximativ la fel. Vad pe Facebook lupte asidue intre Pro VDay si Contra VDay .. dar de ce? Ce aveti dom’le tocmai cu aceasta sarbatoare? 🙂 Este, oare, singura sarbatoare imprumutata si marketizata? Nu, nu este.. Sa luam de exemplu, Halloween-ul –  americanii’s de vina. Aceeasi poveste. O sarbatoare imprumutata, aceeasi atitudine conservatoare. Sau si mai bine, sa luam un exemplu bine impamantenit la noi, Ziua Femei – 8 martie. Apropos de acesta sarbatoare – este o sarbatoare a Femeii, intr-adevar, insa nu ne sarbatorim mamele, asa cum se intampla in Romania, ci este Sarbatoarea Internationala a Femeii in care se marcheaza succesul Femeii in plan politic, economic si social. Este ziua in care serbam Feminisimul, iar faptul ca aceste femei sunt totodata si mame, este doar un add-on. Deci, tot din considerente de marketing (politice in trecut) aceasta sarbatoare a fost putin mothernizata.

De ce? Pentru ca intr-un regim comunist, era mai important sa fii mama decat femeie de succes. Dar, sa revenim la Valentin al nostru. Nu inteleg ce este atat de teribil/kitchos/cheesy/ sau nushtu mai cum la aceasta sarbatoare si de ce se incapataneaza unii sa demonstreze asta. Pana la urma este doar o alegere pe care o faci pentru tine: cum sarbatoresti si daca o faci.

Eu cred ca exista, de fapt, alte motive care stau la baza acestei miscari anti-VDay si nu obisnuitele:  “este o sarbatoare imprumutata, strategie de marketing pentru vanzari”, “nu am nevoie de un motiv sa imi arat dragostea fata de partener”, “ii discrimineaza pe cei singuri”, “este o sarbatoare kitschoasa”.  Dar, sa le luam pe rand:

– Este o sarbatoare imprumutata, strategie de marketing pentru vanzari. Ok, asa este, stim cu totii! Si ce e rau in asta? Avem una autohtona, Dragobetele. Stiam ce e Dragobetele inainte sa apara VDay? Mmmm, parca nu prea.. dar tot nu o sarbatorea nimeni.

– Nu am nevoie de un motiv sa imi arat dragostea fata de partener. Ohh, da, favorita mea! Cu asta ne consolam multi, in sinea noastra, insa cred ca uitam un lucru. Nu noi insine ar trebui sa raspundem la aceasta intrebare, ci partenerul nostru. Sunt curioasa, oare, si el va zice acelasi lucru? Eu cred ca avem cu totii nevoie de un motiv in plus sa ne aratam dragostea si aprecierea. Cum o faci, ca e in vazul lumii sau nu, ca iei biletele la Paris sau ii faci un ou-ochi in forma de inima – este alegerea fiecaruia, insa sunt sigura ca un astfel de gest va fi apreciat. Chiar si de un VDay hater.

– Ii discrimineaza pe cei singuri. Really? Si 8 Martie, sa zicem ca e Ziua Mamei, nu ar discrimina femeile care nu au copii? Sau, mai rau, pe cele ca nu isi doresc copii? Pe ele nu le mai sarbatorim? Nu cred..

– Este o sarbatoare kitschoasa – Da, este, pentru ca brandurile au vazut in asta o oportunitate pentru sporirea vanzarilor (care, btw, da rezutate), insa acest lucru nu ar trebui sa schimbe cu ceva simbolistica acestei zile. Pana la urma, ea are la baza o felicitare pe care scria “Your Valentine”. Si la inceputul lui Martie, de la 1 la 8, trotuarele oraselor tin loc de Festivalul Kitschoseniilor .. dar, in acest caz, sunt sigura ca exista mult mai multe persoane care “tolereaza” aceasta traditie. De ce? Pentru ca-i a noastra, a romanilor si pentru ca asa m-a invatat mama, de mic(a), sa duc flori doamnei educatoare/invatatoare.

Motive sunt multe .. adevaratele motive probabil, sunt altele si ar fi de studiat intr-o cercetare de piata. Chiar mi-as dori sa vad care sunt adevaratele motive pentru care romanii sunt atat de refractari la diferite sarbatori din Occident. E o sarbatoare, Dumnezeule! iar noi suntem, cateodata, prea tristi sa ne dam seama de asta! Nu-ti baga nimeni mana in buzunar sa cumperi o jucarie de plus daca nu vrei, spre deosebire de 8 Martie, cand barbatii chiar simt o presiune sociala in a aduce flori/bomboane/martisoare la serviciu, la scoala, etc. De ce? Pentru ca lumea se asteapta sa faci asta si doar nu vrei sa fii cel care n-a adus nimic, nu?

Aceasta sarbatoare “a prins” atat de bine, oricat ar incerca unii sa zica ca nu este adevarat, este, pentru ca ea raspunde unei nevoi. Ea raspunde nevoii cuplurilor de a-si sarbatori dragostea si a nevoii permanente a femeilor de a primi cadouri si de a fi rasfatate, asa cum bine puncteaza Bogdan Naumovici, intr-un interviu acordat Adevarul.ro.

Nu stiu daca asa este in toate cazurile, insa in cazul meu pune punctul pe I: „Cine e împotriva Valentine’s Day ori e sărac, ori e zgârcit, ori s-a despărţit şi suferă, pentru că este doar o sărbătoare pozitivă“ .

Daca sunt si alte motive pe care nu le-am punctat sau alte pareri, va invit sa comentati mai jos. Astept pareri argumentate 🙂

 Sursa foto: www.mashable.com

About Andreea Baudici

I help Millennials overcome their fears, unlock their true potential and achieve their life and career goals through self-awareness, emotional intelligence and coaching techniques [See 'What is coaching' section for further details]. As a Millennial myself I fully understand and empathize with all the changes in our society that were not there 20y ago: fast paced environment, technology, social pressure and high expectations which today leads to anxiety and general overwhelm. If you ever feel stuck, confused, demotivated or you just want to better understand yourself and improve your life quality don't hesitate to write me and we'll figure it out from there. We are all different and that is what makes as unique.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.