Tu ce simti cand vorbesti despre profesia ta?

Exista momente in viata in care ne intrebam “Eu, oare, ce ar trebui sa fac cu viitorul meu? Ce meserie sau profesie ar trebui sa practic?”, insa raspunsul intarzie sa apara de cele mai multe ori. Avem niste vagi banuieli, credem ca ne-ar placea aia sau aia, ni se pare ca suntem buni la aia … insa nimic concret.  Jucam la propria noastra loterie si speram sa ne pice numarul norocos.

Am trecut si eu pe acolo, stiu cum este. Am stat si eu cu cartonul de bingo in fata viitorului meu si ma intrebam ce numere sa bifez. Oare or fi castigatoare? Insa, astazi (mai exact acum jumatate de ora) in timp de aveam o conversatie mai mult decat interesanta, la ora 02 : 45 am, despre marketing, tipuri de marketing existente, mentalitatea romanilor, comportamentul de cumparare online si proiecte viitoare, it hit me!

Mi-am dat seama ca intrasem intr-o stare de frenezie nebuna, ca vorbeam fara momente de respiro, de cel putin juma de ora, despre acelasi subiect. Nu simteam nici somn, nici oboseala, din contra, eram foarte ferma in afirmatii si mi se parea ca imi curg ideile din gura si nu le mai pot opri. Sunt sigura ca daca m-as fi uitat in oglinda, as fi vazut niste pupilele dilatate, iar bpm-ul meu oricum era marit. As fi luat o hartie si un pix sa notez toate lucrurile care imi veneau in minte, astfel incat sa nu uit sau sa pierd ceva. A fost un moment din ala in care te loveste inspiratia si ai o gramada de idei si toate se invalmasesc in capul tau intr-o dulce miscare browniana!

Acela a fost momentul in care am realizat ca da, eu am extras numarul norocos! Practic ceea ce imi place  de am ajuns sa stau treaza la 2 dimineata vorbind despre asta.

Cu acest gand in minte, am realizat care ar trebui sa fie procesul de seletie a unei profesii (am ales termenul profesii si desi stiu ca meseria nu e acelasi lucru cu profesia, o voi include si pe aceastea tot aici). Facand o retrospectiva a momentelor din viata ta, cred ca ar trebui sa ne intrebam:

–          Ce anume te-a tinut treaz vreodata la ora 3 dimineata iar gandul ca trebuie sa dormi te ingrozea pentru ca stiai ca nu insemna altceva decat timp pierdut cand sunt atatea de facut?!

–          Cand vreodata ai vorbit cuiva despre un subiect, mai mult de juma de ora, fara sa te opresti? Despre ce vorbeai?

–          Ce lucruri/actiuni pe care le-ai facut ti-au produs o bucurie imensa?

–          Ce subiect te face sa te gandesti la viitor si te face sa iti doresti sa incepi un proiect legat de acel subiect?

–          Ce anume iti face ochii sa sclipeasca cand vorbesti sau te gandesti? Nu vom lua in considerare aici, momentele in care am fost indragostiti 🙂

–          Despre ce subiect iti place sa vorbesti de cate ori ai ocazia?

–          Ai fi de acord sa muncesti fara sa fi platit, doar de dragul de a practica profesia respectiva?

–          Ce subiect crezi ca este inepuizabil si ce ai putea practica ani in sir cu aceeasi placere?

Sunt sigura ca mai sunt si alte intrebari pe care ni le-am putea pune pentru a stabili care este acel lucru care ne ridica nivelul de dopamina intr-o secunda, insa cred ca daca am sta sa ne gandim putin la aceste raspunsuri, sunt sigura ca unul dintre ele s-ar repeta.

So, there it is! There is your answer! Raspunsul care a predominat este raspunsul la intrebarea ce ar trebui sa fac in viata? Cred ca cu totii ar trebui sa alegem acel domeniu in care am lucra din placere, care ne-ar umple sufletul de bucurie si pentru care am avea resurse inepuizabile.

Orice altceva mai putin de atat este irelevant! Nu ar trebui sa conteze si nu ar trebui sa ne multumim cu ce ni se ofera, ci ar trebui sa cautam acel lucru pentru care am merge prin padurea amazoniana pentru a-l practica! Pentru orice alt compromis am putea plati cu fericirea si multumirea de sine!

About Andreea Baudici

I help Millennials overcome their fears, unlock their true potential and achieve their life and career goals through self-awareness, emotional intelligence and coaching techniques [See 'What is coaching' section for further details]. As a Millennial myself I fully understand and empathize with all the changes in our society that were not there 20y ago: fast paced environment, technology, social pressure and high expectations which today leads to anxiety and general overwhelm. If you ever feel stuck, confused, demotivated or you just want to better understand yourself and improve your life quality don't hesitate to write me and we'll figure it out from there. We are all different and that is what makes as unique.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.