De la frustrare la acceptare. Cum ne putem schimba „starea de spirit”
Am o întrebare pentru tine:
Te-ai surprins vreodată făcând ceva sau spunând ceva, iar imediat după asta ți-a venit să îți dai pumni în cap și să te întrebi:
“Ce a fost în capul meu când am spus asta? Ce a fost în capul meu când am făcut asta?”
Sunt sigură că ai trecut cel puțin o dată prin această situație, la fel cum sunt sigură că ai trecut și printr-o situație în care ce ai spus sau ce ai făcut te-a surprins plăcut până și pe tine. “Nu știu cum am reușit să fac asta, dar îmi place!”
Ai fost aceeași persoană, singura diferență în rezultatele pe care le-ai produs moment de moment a fost determinată de așa numita “stare de spirit” în care ai fost. Oamenii calmi au și momente în care sunt frustrați (sau nervoși, cum zicem noi). Și când sunt într-o stare nervoasă, ce fac? Fac lucruri care să reflecte acea stare de spirit de frustrare, sau cum mai este ea numită, „stare de nervi”.
Oamenii sinceri pot avea momente în care nu sunt sinceri, pentru că sunt într-o stare de spirit care îi poate face să își coboare standardele personale, cum ar fi frica. Frica sau invidia ne pot face să spunem sau să facem lucruri pe care în mod normal poate nu le-am face.
Cu toții avem multe stări (de spirit) prin care trecem, zilnic. In funcție de ceea ce ni se întamplă pe parcursul unei zile, putem trece prin nemulțumire (că “iar e luni și trebuie să muncim.”), prin frustrare (în calluri cu colegi “nervoși”), prin teamă sau vinovăție (ca reacție a unui email de la client sau manager), prin bucurie sau satisfacție (atunci când ne iese ceva), prin singurătate (atunci când ne simțit deconectați de colegi și restul lumii), etc.
Scopul acestor stări este să ne ajute să ne dăm seama unde ne aflăm din punct de vedere emoțional, cât și în viața noastră, și … și .. să știm ce avem de făcut pentru:
- A schimba lucrurile care ne aduc emoții negative
- A continua lucrurile care ne aduc emoții constructive
Dacă reușim să ne ridicăm nivelul de conștientizare al propriilor noastre stări de spirit (emoții, sentimente), vom putea știi mai bine ce ne face nefericiți și ce nu. Deci, vom putea lua măsurile necesare pentru a îmbunătăți calitatea vieții noastre, mult mai din timp.
De ce să suferim inutil încă 6 luni, când eu pot schimba ceva azi? Din momentul în care ne-am dat seama că ceva nu merge, acel lucru nu mai poate fi ignorat. Subconștientul nostru nu ne va mai lasă să facem asta.
Ideal este să identifici care sunt stările de spirit în care ai cele mai mari șanse să faci lucrurile pe care vrei să le faci, să trăiești viața pe care îți dorești să o trăiești și să găsești modalități rapide să fii cât mai mult timp în acele stări de spirit, nu?
Cum putem să ne schimbăm starea de spirit?
Este ușor să spui:
“Ok, pentru a avea ce îmi doresc de la viață trebuie să trăiesc cel mai des în stări de spirit constructive!” însă cred că adevărata întrebare este: “Cum pot fi în controlul stării mele de spirit?”
Când a fost ultima dată când ai avut o dispoziție mai proastă? Cum ți-a afectat această stare de spirit și celelalte aspecte ale vieții tale? De multe ori simțim că emoțiile noastre sunt dincolo de puterea noastră de control, însă acest lucru este total neadevărat. Adevărat este faptul că fiecare persoană are puterea de a învăța cum să își schimbe dispoziția și să o facă și relativ repede (să alegem să ieșim din anumite stări de energie joasă), dar se învață în timp, prin exercițiu.
Dacă vrei să ai o viață extraordinară, cheia nu se află în exteriorul tău sau în persoanele din jur. Cheia se află în interiorul tău. Adică oamenii pot face sau ne pot pune în diverse situatii; nu putem controla acest ni se întâmplă. Singurul lucru pe care îl putem controla este cum răspundem la aceste situații, adică la stres. Orice situație și/sau persoană care ne creeaza o presiune internă sau conflict, este un factor de stres. Nu suntem stresați doar când ni se întâmplă ceva major, ci dăm de factori de stres zilnic. Unii mai mari, alții mai mici, unii merg mai în profunzime (mă critică mama sau șeful), alții sunt de suprafață (am cerut ciorba de pui și mi s-a adus de legume).
Deci, cum îți schimbi starea de spirit, chiar și când ai de-a face cu o situație foarte stresantă?
Schimbă-ți poziția corpului
Una dintre modalitățile de a face asta este să îți schimbi fiziologia, care de fapt înseamnă felul în care îți folosești corpul fizic. Anthony Robbins spunea că: „Emoțiile sunt create de mișcare”. Observă-ți postura corpului atunci când ești fericit, spre deosebire de atunci când ești trist. Cum îți folosești corpul fizic când ești furios comparativ cu situația în care ești motivat?
Există o diferență, nu? Limbajul corpului trimite semnale către creierul nostru și către restul lumii despre felul în care ne simțim și operăm. Postura corpului este strâns legată de creier.
O postură moleșită a corpului și atât, statică, în care nu mai faci absolut nimic, creează o stare de spirit „proastă”. O postură activă a corpului produce o stare de spirit pozitivă. Ele sunt interconectate. Nu putem fi triști dacă ne aflăm într-o poziție care inspiră încredere în sine, cum ar fi cu spatele drept, bărbia ridicată și mâinile pe lângă corp sau încrucișate. Când suntem triști, stăm aplecați de spate, cu privirea în pământ, eventul cu capul sprijinit în mâini sau cu mâna la frunte, poate chiar undeva stând jos, deoarece ne simțim mai grei, lipsiți de energie și vlagă.
Modifică-ți atenția și focusul
O altă modalitate este să îți redirecționezi în mod conștient atenția sau focusul. Atunci când îți îndrepți atenția totală asupra lucrurilor care lipsesc din viața ta, te simți recunoscător pentru ceea ce ai? Mă îndoiesc.
Majoritatea oamenilor se focusează pe lucrurile pe care nu le pot controla: părerea celorlalți, vremea, politica, trecutul și așa mai departe. Aceste lucruri de cele mai multe ori sunt cauza fricii, îngrijorării sau stresului, adică stările de spirit în care trăiesc cea mai mare parte din oameni. Fiecare dintre noi avem puterea de a fi secundă de secundă în controlul stării de spirit atunci când alegem să ne îndreptăm atenția asupra lucrurilor pe care le putem într-adevăr controla: sensul pe care îl dăm lucrurilor, deciziile pe care le luăm, acțiunile pe care le facem.
Nu ignora lucrurile care contează
A-ți modifica atenția în mod forțat de la o problemă reală și actuală la “Cât de frumoasă este viața mea acum!” nu va funcționa niciodată. Nu vrem să ignorăm problemele și situațiile care ne cauzează emoții negative. Vrem să le observăm, să le conștientizăm și să luăm acțiune.
Durerea este inevitabilă. Suferința, în schimb este o decizie (proverb buddhist). Nu e nevoie să stam mai mult decât e cazul în suferință. Nu putem controla ce ni se întâmplă, însă putem alege dacă rămânem în acea emoție o oră, o zi, o săptămână, sau .. ani de zile și lăsăm să ia forma ranchiunii sau a regretului.
Să luăm un exemplu.
Un coleg sau managerul (ni se pare) că se uită urât la noi. Asta ar putea produce în noi, în funcție de pattern-urile pe care le are fiecare instalate, valorile proprii sau felul de a privi lumea (world view), diverse reacții: mirare („oare de ce se uită așa la mine„?), frică („vai, ce încruntat s-a uitat, oare ce-o fi vrând?”), frustrare („iar s-a uitat X lung la mine, nu înțeleg care-i problema lui”), indignare („în compania asta toți sunt antisociali?”), empatie („ahh, iar e încruntat X, o fi având iar o zi proastă„) .. și tot așa.
Unii dintre noi trec foarte repede peste acest mic detaliu, alții stau în acel spațiu și ruminează la toate de ce-urile posibile și încearcă să găsească toate răspunsurile: de ce s-a uitat așa? Cine e? Ce vrea? Ce are cu mine? Ce i-am făcut? Etc..
Dacă suntem afectați de astfel de detalii, fără să avem și alte dovezi care ar putea indica că într-adevar există o problemă, ne ‘otrăvim’ singuri. Adică intrăm într-un pattern de overthinking care nu este sănătos. Și care ar merita mai multă atenție dacă ne găsim des în situația în care un detaliu de acest nivel (o voce ridicată, un gest, o privire, un cuvânt nepotrivi) ne schimbă major starea de spirit în care ne aflăm.
Dacă, în schimb, acea privire vine la pachet cu alte zile în care colegul ne-a privit la fel, în meetinguri pare că are mereu păreri în contradictoriu, nu ne răspunde la emailuri, ne evită, sau din contră, caută situații conflictuale, ne acuză de ceva, ar fi șanse mai mari să existe într-adevăr o situație reală, bazată pe dovezi concerete. Nu doar ‘ni se pare’.
În acest caz, ar fi de preferat să nu încercăm să ne mutăm focusul pe altceva, pentru că asta ar însemna evitare în acest caz, ci să luăm atitudine și să încercăm să rezolvăm această tensiune dintre noi și coleg, printr-o comunicare deschisă și non-violentă.
Întorcându-mă la punctul unu și doi, atunci când știm că aceste două elemente: fiziologia și atenția sau focusul determină starea de spirit în care suntem, putem decide să ne trăim cea mai mare parte din viață în starea de spirit de împlinire sufletească.
Împlinirea sufletească nu este altceva decât o stare de spirit bazată pe o satisfație imensă cu un fundament real. Nu poți fi împlinit dacă doar ni se pare că avem tot ce ne-am dorit, sau încercăm să părem ceea ce nu suntem. Suntem împliniți sufletește când ceea ce ne dorim există în mod real și în viața noastră.
Adevărata împlinire sufletească vine atunci când apreciezi și accepți fiecare moment pentru ceea ce este, în loc să încerci să controlezi totul pentru a se alinia cu așteptările tale, și când iei atitudine să schimbi lucrurile care trebuie schimbate. Fie că este vorba de lucruri exterioare (schimbarea jobului, a relației de cuplu, a prietenilor, a casei în care locuim, a țării), fie că sunt atitudinile noastre interne, adică valorile și felul nostru unic de a interpreta lumea, care ar merita și ele schimbate. La fel ca orice soft de computer care se învechește și trebuie reinstalat sau updatat, și softurile noastre interne, care au fost instalate în noi în copilărie și adolescență, au nevoie de un update, de o atitudine nouă de a vedea lucrurile.
Așteptările sunt periculoase tocmai din acest motiv: dacă nu sunt îndeplinite, starea ta de spirit se deteriorează iar efectele ei produc urmări atât în viața ta cât și în viața celor din jurul tău. Când îți asumi responsabilitatea pentru felul în care trăiești, te simți și acționezi, ajungi să obții adevărata împlinire sufletească.
Dacă ți-a plăcut acest articol, mi-ar plăcea să rămânem în contact. Toate articolele mele, plus alte resurse valoroase de dezvoltare personală (exerciții, chart-uri, PDF-uri, etc.), dar și recomandări despre alte resurse din aceeași sferă, le trimit printr-un newsletter lunar.
Dacă, în schimb, simți că a venit timpul să te cunoști mai bine, să recunoști cu mai multă ușurință ce emoții trăiești, să îți ridici nivelul de conștientizare a propriilor resorturi interne, sau cum să fii în controlul stărilor tale de spirit, îmi poți scrie pe adresa de email coaching@andreeabadici.ro.